Oplatí sa v zahraničí platiť kartou?

Oplatí sa v zahraničí platiť kartou?

Po uvoľnení opatrení voči pandémii koronavírusu sa začalo vo veľkom cestovať do zahraničia. Slováci počas leta navštevovali najmä prímorské destinácie a záver sezóny je ešte len pred nami. Ako platiť v zahraničí kartou správne, akú kartu vlastne zvoliť a čo je bezpečné? Alebo sa oplatí radšej brať so sebou hotovosť?

V súčasnosti je platba kartou, mobilom či hodinkami veľmi populárna, no najmä patrí medzi bezpečnejšie platobné spôsoby. Nie je potrebné so sebou brať na dovolenku veľkú finančnú hotovosť, o ktorú je možné ľahšie prísť a zároveň netreba vyhľadávať zmenárne, ak idete do krajiny, v ktorej je iná mena ako euro. Vo väčšine prípadov je platba kartou v zahraničí bez poplatkov a to sa oplatí.

Rozdiel však je aj v tom, akou kartou platíte. Debetná platobná karta vám postačí na platenie bežných tovarov a služieb, prípadne výberu hotovosti, no pokiaľ je pravdepodobnosť, že si budete požičiavať automobil, tam kvôli zálohe alebo garancii bude potrebná kreditná karta. Tá je vhodná napríklad aj pri rezervovaní ubytovania, no peniaze z bankomatu z nej nevyberajte, pretože sa stretnete s vysokými poplatkami. Taktiež výber z bankomatu z debetnej karty býva častokrát spoplatnený, ideálne ak chcete využívať hotovosť, radšej si vyberte len jednorazovo.

V zahraničí, kde sa platí inou menou ako euro, je častokrát bežné, že bankomat či platobný terminál ponúka možnosť výberu platby s konverziou alebo bez, respektíve, v ktorej mene bude platba zaúčtovaná. Ak si pri platbe zvolíte miestnu menu, transakcia sa účtuje kurzom kartovej spoločnosti, ktorá nemusí mať až taký výhodný kurz, ako napríklad banka, v ktorej máte účet. Ak teda chcete ušetriť, vyberte si možnosť platby kartou bez konverzie, keďže v tomto prípade sa používa kurz vašej banky.

Pokiaľ sa vám stane, že o kartu prídete, či už stratou alebo krádežou, dnes ju viete jednoducho zablokovať, väčšinou aj v mobilnej aplikácii. To vám ušetrí čas a prípadnému zneužitiu karty viete predísť v podstate takmer ihneď.

Mgr. Monika Rozsívalová, RSc.
Autor: Mgr. Monika Rozsívalová, RSc.

Ako finančný sprostredkovateľ svojim klientom pomáham znižovať a optimalizovať výdavky na hypotékach, poisteniach, investíciách a súčasne zvyšovať zhodnotenie úspor.

Potrebujete poradiť?
Vyplňte formulár, rada Vám pomôžem.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie